Selo Godinje - Skadarsko Jezero, Crna Gora


Po predanju, starost Godinja vezuje se za X vijek i vrijeme kneza Jovana Vladimira kojem je boravak u ovom pitomom kraju godio, pa je tako naselje dobilo ime. Krajem XIV vijeka ovdje je ljetnjikovac posjedovala balšika vlastela. Posebnost graditeljske arhitekture čini lančani sistem povezanih kuća, naslonjenih jednu uz drugu, sa svoltanim podrumskim prostorijama - konobama i prostranim popločanim terasama. Tradicija cijeđenja visoko kvalitetnog vina u ovom bogatom i vijekovima starom selu čuva se i danas.

Godinje

Dvori Balšića- Ljetnjikovac vladarske porodice iz XV vijeka, najstarija je i najreprezentativnija cjelina Godinja. Kompleks čini više spojenih kuća nad konobama, ispred kojih se nalaze ostaci monumentalnog ulaznog portala sa stepeništem koje vode do ulaza u nekadašnji ljetnjikovac.

Dvorci Balšića

Utvrđenje Grmožur- Na istoimenom ostrvcu u Godinjskom zalivu nalazi se utvrđenje iz 1843. godine. U vrijeme Knjaževine Crne Gore služilo je kao zatvor. Smatralo se da nije moguć bijeg iz utvrđenja Grmožur koje je bilo dobro čuvano i udaljeno od kopna, pa je u narodu nazvano „crnogorski Alkatraz“. U zimskom periodu Grmožur predstavlja važno odmorište za ptice.

Grmožur