Virpazar Skadarsko Jezero, Crna Gora


Na ušću rijeka Orahovštice i Virštice, u srcu Crmnice, na desetak kilometara od mora, a na samom Skadarskom jezeru nalazi se pitoma varoš na tri mosta- Virpazar.

Prvi pomen Vira ( Virpazara ) datira još iz XIII vijeka. U tom periodu, pored rječnog vira do kojeg se uglavnom dolazilo čunovima na Pazar formirano je naselje. Polovinom XIX vijeka mjesto počinje da dobija urbani karakter. Kada je 1905. Godine izgrađeno pristanište, Virpazar postaje najvažnija luka na Skadarskom jezeru. Od 1888. godine povezan je kolskim putem sa Barom, a od 1908. godine i željezničkom prugom uskog kolosjeka. U Virpazaru postoje mostovi na rijekama Orahovštici i Virštici, po kojima se o ovom naselju govori kao o „varoši na tri mosta“.

Zbog svog geografskog položaja, otvorenosti ka zaleđu i jezeru, Virpazar je danas administrativni, privredni i kulturni centar crmničkog regiona. Posjeduje osnovnu školu, dom zdravlja, poštu, mjesnu zajednicu, stanicu policije, željezničku stanicu, Centar za posjetioce u kome se nalaze kancelarije JP Nacionalni Park Skadarsko Jezero kao i Turističke Organizacije Bara.

Virpazar u toku ljetnje turističke sezone posjećuje veliki broj turista koji su većinom ljubitelji prirode, nacionalnih parkova, kao i zaštićenih područja.

U urbanom jezgru Virpazara nalazi se i nekoliko restorana sa tradicionalnom kuhinjom gdje se mogu isprobati najrazličitiji specijaliteti od ribe iz Skadarskog jezera kao i degustirati najpoznatija vina Crne Gore, sorte Crmnički Vranac kao i lozova rakija.

Virpazar je centar svih dešavanja u crmničkoj nahiji. U toku ljetnje sezone organizuju se brojne kulturne i zabavne manifestacije kao što su: „Dani Skadarskog Jezera“, „Crmničke sportske igre“, književne večeri, slikarske kolonije, predstave u okviru festivala „Barski Ljetopis“ dok u zimskom periodu možete uživati u festivalu „Dani Vina i Ukljeve“.

Virpazar

Virpazar, Crna Gora - Nacionalni park Skadarsko jezero