Biciklizam i Pješačenje


  

      Vožnja biciklom je jedna od najpopularnijih aktivnosti u NP Skadarsko Jezero s obzirom da je moguće ostvariti tokom cijele godine. Većina biciklističkih staza su označene i jednostavne za korišćenje od strane turista. Protežu se slikovitim selima i područjima s bujnom vegetacijom.

Biciklističke staze koje preporučujemo:

Biciklistička staza 4   Virpazar - Limljani - Boljevići – Virpazar

Dužina staze: 20 km 

Najviši uspon: 375 m

Podloga: asfalt

Težina, fizička: 3

Težina, tehnička: 1

Neophodni nivo kondicije: 2

Period korišćenja: tokom cijele godine 

 Ovaj prijatni krug po obodu Crmničkog polja počećemo polaskom iz Virpazara. Skrenućemo desno i početi uspon na Rumiju. Prije uspona prolazimo pored skretanja za tvrđavu Besac koju su izgradili Turci u XV vijeku. Vrijedi na tom mjestu prekinuti vožnju i popeti se pješačkom stazom do zidina tvrđave, sa kojih se pruža odličan pogled na Jezero i Crmničko polje.  Na raskrsnici T Limljani, koja je i najviša tačka na ovoj stazi, napustićemo put preko Rumije i skrenuti desno, na asfalt koji nas spušta u selo Limljani i Donji kraj, sa lijepim vidicima. Put se dalje nastavljai po obodu Crmničkog polja, kroz selo Boljevići do Vripazara.

 

Biciklistička staza 3 Virpazar - Crmničko polje – Virpazar 

Dužina staze: 17,5 km 

Najviši uspon: 260 m

Podloga: asfalt i makadam (samo 300m)

Težina, fizička: 2

Težina, tehnička: 1

Neophodni nivo kondicije: 1

Period korišćenja: tokom cijele godine

 

Ovaj lijepi i lagani krug mirnim putem po obodu Crmničkog polja prilika je za svakoga da bez obzira na kondiciju, uživa u vožnji bicikla po ovom kraju. Očekuju vas kilometri vrlo lijepe i mirne vožnje kroz zelenilo i lijepe vidike - prava stvar za rano sunčano jutro koje će vam ostati u dugoj uspomeni. Ljeti na stazi možete naići na osvježenje - gusto žbunje kupina pored puta.

Biciklistička staza 1 Rijeka Crnojevića – Virpazar – Ckla 

Dužina staze: 65 km 

Najviši uspon: 470 m

Podloga: asfalt

Težina, fizička: 4

Težina, tehnička: 2

Neophodni nivo kondicije: 3

Period korišćenja: tokom cijele godine

Nezaobilazna tura, jedna od "osovina" čitavog kraja, koja donosi biciklistima mnogo dinamike, ljepote i zadovoljstva u vožnji. Krećemo iz Rijeke Crnojevića i blagim usponom kroz prelijepi krajolik dolazimo do sela Čukovići. Naša je preporuka da na ovom mjestu prekinete put, radi posjete lokalitetu Mlinovi do koga se stiže pješačkom stazom iz Čukovića. Bicikle možemo ostaviti u ovom lijepom seocu, u kome će nas ljubazni mještani uputiti na početak kamenite staze, koja nas vodi do kaskada potoka sa nekoliko prirodnih bazena, lukova starih, minijaturnih, kamenih mostova i ostataka nekadašnjih vodenica.  Iz Čukovića put nas dalje vodi u selo Komarno, odakle nastavljamo prema Virpazaru, našoj sljedećoj odrednici uživajući u pogledima na Jezero. Od Virpazara, ispod sjeverne strane planine Rumije put može izgledati kao relaksirana vožnja odmah iznad plave vode Jezera, ali ćemo se ustvari konstantno penjati i spuštati po leđima krivudave asfaltne trake. Jedinstvena atmosfera i zadovoljstvo u vožnji duž Jezera i pogled na dvadesetak sićušnih ostrva zvanih "gorice" donijeće nam osjećaj da gledamo "geografiju u minijaturi". Neke od gorica brižljivo na svojim leđima nose manastire ili njihove ostatke. Najbolje mjesto da se krene u posjetu nekoj od njih je selo Donji Murići, u kome ćemo lako naći lokalne ribare spremne da nas povedu na turu čamcem. Najatraktivniji manastiri su na ostrvima Starčevo, Beška i Moračnik. U dijelu između sela Koštanjica i Ostros prolazimo magičnu reliktnu šumu vrlo starih i velikih kestenova, koje su po predanju donijele rimske legije. Na kraju ovog magičnog puta po Krajinskom arhipelagu  stižemo do sela Ckla, naše krajnje odrednice.

Ne zaboravite da ponesete vodu sa sobom jer duž puta nema izvora.U mogućnosti smo da Vam preporučimo I neke   druge ture na Vaš zahtjev, mješovite ture (pješačenje i biciklizam u kombinaciji sa plivanjem) ... Za Vaš siguran put Vam obezbjeđujemo svu potrebnu opremu (rezervne gume, pumpa, alat, katanac, mapa...).Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za ovu aktivnost ne ustručavajte se kontaktirati nas.

 


 

Pješačenje je jedna od omiljenih aktivnosti  u Nacionalnom Parku Skadarsko Jezero. Osim velike površine jezera, Nacionalni park posjeduje ogromno zaleđe koje čeka da bude otkriveno.

Postoje desetine kilometara označenih staza uz Skadarsko jezero i Jadransku obalu.

U nastavku su pješačke staze koje vam toplo preporučujemo:

Pješačka staza Zabes - Godinje

Dužina staze: 4.5 km (Godinje 1.8 km)

Portal: Selo Zabes

Cilj: Godinje (zaseok Lekovići)

Međuciljevi: Vidikovac Brčelice, zaseok Nikači, Smolac (izvor)

Težina staze: srednje – teška (laka kao kružna u selu Godinje)

Vrijeme prolaza: 4:00h

Visinska razlika: ∆h=12 – 94 – 270 – 102 - 28

Tip staze: jednosmjerna (kružna u selu Godinje ); podloga: kamen, zemlja, asfalt

Period  korišćenja: tokom cijele godine

Itinerer: Selo Zabes – skretanje za prevoj Brčelice – prevoj Brčelice (Vidikovac) – potok Ćelišta, Nikači –  crkva Sv.Nikole – Godinje (Lekovići) – Gumno – spomenik NOB-u – izvor Smolac – Nikači – Zabes ;

Kružna Godinje: k.28 – guvno – Lekovici – Nikaci – Smolac – k .28

OPIS:

Atraktivnost ove staze je u raznovrsnosti sadržaja kao što su selo Zabes sa interesantnom gradnjom crmničkog sela, vidikovac Brčelice odakle se pruža pogled na Crmnicu i veći dio Skadarskog jezera i njegovog zaleđa. Posebno interesantna ruralna cjelina je selo Godinje (zaseoci Nikači i Lekovići) sa karakterističnom arhitekturom, vinskim podrumima, uređenim česmama i ruševinama starih mlinova. Tu se nalazi i ljetnjikovac dinastije Balšića iz srednjeg vijeka. Sa uređenog vidikovca (gumna) uočljiva je tvrđava - ostrvo Grmožur. Godinje je poznato po proizvođačima kvalitetnog vina.

Staza se preporučuje pješacima sa dobrom kondicijom i minimalnom planinarskom opremom, tokom čitave godine, mada uspon do Brčelice treba izbjegavati ljeti u popodnevnim satima. Ovo je takođe i vinska staza koja povezuje sela Boljeviće i Godinje, koja su poznata po proizvodnji vina.

Pješačka staza Dolinom rijeke Orahovštice

Dužina staze: 13 km

Portal: Skretanje za Babin most

Cilj: Sjenokosi (Opačac)

Međuciljevi: Dupilo (Most Mare Neškove), Opačac

Težina staze: srednje - teška

Vrijeme prolaza: 5:00h

Visinska razlika: ∆h=39 - 200 – 101 – 96 – 30 – 39

Tip staze: kružna; podloga: asfalt, kamen, makadam

Period  korišćenja: tokom cijele godine

Itinerer: Skretanje za Dupilo - Orahovsko polje – Babin most – Carine – skretanje za most Mare Neškove – izvor Šljepica – Opački brijeg – Opačac – Sjenokosi – Opačac – Jabučka strana – Dupilo – skretanje za Babin most

OPIS:

Ova staza je pogodna za sve posjetioce, zahtijeva samo umjerenu kondiciju, a može se koristi i kao biciklistička i jahačka. Predio je bogat šumom, pa staza većim dijelom ide kroz nju. Stazu je moguće koristiti tokom cijele godine. Pored bogate i raznovrsne flore, posebne vrijednosti su stari mostovi na Orahovštici, klisura kod Opačkog brijega, vodopad potoka u Dupilu, ruralna cjelina sela Dupilo, blizina manastira Orahovo, stara HE „Podgor“. Odmorište je prirodni vidikovac Opački brijeg i česma u Dupilu. Vode duž staze ima ali je uređena samo česma u Dupilu (zadnja voda).

Pješačka staza Koritom rječice Sutorman

Dužina staze: 4.1 km

Portal: selo Litine (Crmničko polje – kod željezničkog tunela Sozina )

Cilj: Kozjak (usjek)

Međuciljevi: Vidikovac  144mnm

Težina staze: laka

Vrijeme prolaza: 2:00 (4:00)

Visinska razlika: ∆h = 24 -273 - 24

Tip staze: jednosmjerna; podloga: zemlja, kamen, makadam

Period  korišćenja: tokom cijele godine

Itinerer: Litine (skretanje ispod mosta) – Litine grupa kuća – Sastavci – Vodenica – (uređeno odmorište za piknik) – Klisići – Kozjak – r. Sutorman - krivina.

OPIS:

Interesantna staza, iako zahtjevna po pitanju kondicije korisnika zbog visinske razlike. Dio staze do Kozjaka pogodan je za korišćenje tokom cijele godine (kad je nizak nivo vode rijeke Sutorman) za izlete i rekreaciju. Posebne atrakcije su mlinovi u Litinama, trasa pruge, vinogradi, flora i fauna.

Izvora vode na trasi ima ali rezervu ponijeti sa sobom.

Postoji više pješačkih staza koje možemo ponuditi. Ture mogu  biti organizovane sa vodičem na vaš zahtjev, dan ranije, a cijena zavisi od broja osoba.

Naši vodiči Vam garantuju  savršen spoj  umora i užitkaa priroda će vam otkriti svoje tajne.