Nacionalni park Skadarsko jezero


Sa površinom od 345 do 505.8 km2 u zavisnosti od vodostaja, prosječnom dubinom od 5m, najraznovrsnijom ornitofaunom, Skadarsko jezero predstavlja oazu za sve ljubitelje prirode. Dužina obale Skadarskog jezera iznosi 168km od čega 57.5 km pripada Albaniji kao i jedna trećina samog jezera.

Crnogorski dio Skadarskog jezera je proglašen Nacionalnim parkom 1983. godine (II kategorija IUCN).Kao značajno međunarodno područje za boravak ptica Skadarsko jezero 1989. godine stiče IBA status, od 1995. godine nalazi se na Ramsar listi Svjetskoj listi močvara od međunarodnog značaja, posebno kao stanište ptica močvarica.

Unutar parka postoje tri staništa ptica i to: Pančeva oka, Crni žar, i Manastirska tapija. Na jezeru borave 264 vrsta ptica,73 vrste su gnjezdarice selice, 18 vrsta su redovne prolaznice, 45 vrsta su zimski gosti, 12 vrsta redovno provode ljeto ne gnijezdeći se. Razlog za ovoliku raznovrsnost ptica je ekološka i geološka osobenost kao i nenarušenost ekosistema. Najčešće se mogu vidjeti kormorani, siva bijela i žuta čaplja, gnjurci, divlje patke, barske koke i dr. Počasno mjesto svakako zauzima Kudravi Pelikan (Pelicaneus crispus). Svojom dužinom od 160-190cm, težinom 10-12kg, i rasponom krila do čak 3m očarava veliki broj ornitologa koji svake godine dolaze upravo zbogove nesvakidašnje ptice. Zbog svojih pernatih uvojaka na potiljku dobio je naziv „kudravi“ pelikan po čemu se i razlikuje od bijelog pelikana, kao i tijelom prekrivenim plavo-sivim perjem. Ova vrsta naseljava slatkovodna jezera i ušća rijeka i globalno je ugrožena. Kudravi pelikan je glavna atrakcija Skadarskog jezera i zaštitni znak.

Skadarsko jezero broji 48 vrsta riba od kojih je 15 endemičnih. Najpoznatije su: krap, ukljeva, jegulja, cipol, skakavica i dr.

Ukljeva je posebno zanimljiva jer živi isključivo u Skadarskom jezeru, autohtona je vrsta i u njenu čast se, svake godine u Virpazaru, tradicionalno održava festival pod nazivom "Dani vina i ukljeve". U kombinaciji sa crmničkim vinom sorte Vranac ova riba predstavlja specijalitet iz Skadarskog jezera.

Nacionalni park Skadarsko jezero posjeduje nekoliko turističkih mjesta i lokaliteta među kojima se izdvajaju: Virpazar, Rijeka Crnojevića, Plavnica, Murići, Godinje, Vranjina i dr. Svakodnevno u toku ljetnje sezone ova mjesta posjećuju nekoliko hiljada turista.

Svojom prekrasnom obalom Skadarsko jezero plijeni i očarava brojne posjetioce. Na samom jezeru nalazi se i veliki broj pravoslavnih manastira na ostrvima "Goricama". Manastiri datiraju čak iz XIV vijeka i predstavljaju najvrijedniji segment kulturne baštine u Nacionalnom Parku i Crnoj Gori uopšte. Otvoreni su za posjetioce i monasi i monahinje će vam rado ispričati istorijat manastira i crkava i počastiti vas sokom i domaćim proizvodima, koje su sami napravili.

U zaleđu Skadarskog jezera se gaji vinova loza i proizvodi vino na tradicionalan način. Postoji veliki broj vinskih podruma. Skoro svaka kuća u Crmnici ima svoj vinski podrum. Pojedinci, koji imaju nešto veće vinograde odlučuju se da svoje proizvode podijele i sa turistima. Na taj način se obogatila turistička ponuda i u tom smislu. Turisti se rado odlučuju da posjete vinske podrume, degustiraju vina, kupuju ih i nose kao poseban suvenir svojim domovima.

Skadarsko jezero je idealno za različite vrste aktivnog odmora. Krstarenje jezerom je definitivno nešto što morate probati kada dođete u neko od turističkih mjesta. Takođe ste u mogućnosti kajakariti, voziti se biciklom prateći markirane biciklističke staze, pješačiti zaleđem Skadarskog jezera, uživati u Crmničkom vinu i domaćim specijalitetima koje su pripremile lokalne domaćice, obilaziti kulturno-istorijske spomenike, a kada se umorite opijeni ljepotom možete prenoćiti u privatnom smještaju.