Rijeka Crnojevića


Na svega 30 km od Podgorice i 24 km od Virpazara nalazi se oaza za turiste, Rijeka Crnojevića.

Na području Rijeke Crnojevića, crnogorski vladar Ivan Crnojević sedamdesetih godina XV vijeka, prenio je svoju prijestonicu Žabljak Crnojevića i osnovao utvrđeni grad. Pitoma dolina Rijeke, intenzivnije se naseljava polovinom XVIII vijeka. Svoje kuće za odmor vladari dinastije Petrović podižu u XIX vijeku, kada varoš dobija karakter važnog trgovačkog i zanatskog središta. Krajem XIX i početkom XX vijeka Rijeka je imala prvu fabriku oružja, pilanu, brodsko pristanište, vodovod, fabriku za izradu vještačkih bisera, hotele, kafane i više trgovačkih i zanatskih radnji.

Rijeka Crnojevića danas predstavlja jedno od najznačajnijih turističkih mjesta. Restorani sa tradicionalnom kuhinjom učiniće vaš boravak ugodnim a pogled na stari most doprinosi povratku u period Stare Crne Gore. Nedaleko od mjesta nalazi se i čuvena Obodska pećina koja predstavlja izazov svim speleolozima koji dolaze u Crnu Goru. Iznad Rijeke Crnojevića izdiže se brdo Obod na kome leži Riječki grad. U njegovom središtu, istovremeno je sazidan manastir Sv. Nikole, u kojem se kasnije nalazilo središte Zetske mitropolije, nakon njenog premještanja sa Vranjine i Koma.

Rijeka Crnojevića privlači brojne posjetioce i zbog svoje čarobne razglednice – Pavlova strana. Jedan je od najprepoznatljivijih pejzaža Crne Gore. Takođe se u Rijeci Crnojevića može kajakariti i biti u neposrednom dodiru sa divljom ljepotom flore i faune Skadarskog jezera.

Do Rijeke se može doći kolima, brodićima za krstarenje, kajacima i biciklima, ili javnim prevozom od Podgorice.

Rijeka Crnojevića